Stenia

Samen bouwen aan een warme ontvangst: opvang voor nareizigers én ruimte voor verbetering

Stel je voor: na jaren van onzekerheid mag je als vluchteling eindelijk je gezin herenigen in Nederland. Een moment van vreugde en opluchting. Maar eenmaal aangekomen blijkt er geen plek – geen woning, geen opvang. Gelukkig groeit het besef in heel Nederland dat dit anders moet. En anders kan. Want terwijl de uitdagingen groot zijn, […]

Stel je voor: na jaren van onzekerheid mag je als vluchteling eindelijk je gezin herenigen in Nederland. Een moment van vreugde en opluchting. Maar eenmaal aangekomen blijkt er geen plek – geen woning, geen opvang.

Gelukkig groeit het besef in heel Nederland dat dit anders moet. En anders kan. Want terwijl de uitdagingen groot zijn, ontstaan er ook steeds meer oplossingen. Met doorstroomlocaties, tijdelijke huisvesting én betere samenwerking tussen overheid en maatschappelijke partners, zetten we stappen naar een menswaardiger systeem.

Bij Stenia geloven we in die positieve beweging. En we dragen daar graag aan bij.

De realiteit: tijdelijke opvang is onder druk

Zoals VluchtelingenWerk op 16 april 2025 liet weten, zijn er nog steeds nareizigers die tijdelijk geen opvang hebben. Het gaat vaak om vrouwen en kinderen, gezinsleden van mensen die al langer in Nederland verblijven. Ze zijn welkom, maar er is (nog) geen plek.

Toch zien we dat gemeenten, het COA en maatschappelijke partijen keihard werken aan oplossingen. De doorstroomlocaties die sinds eind 2023 in ontwikkeling zijn, vormen daar een belangrijk onderdeel van.

Doorstroomlocaties: sneller van opvang naar eigen plek

Een doorstroomlocatie is een tijdelijke woonplek waar statushouders maximaal één jaar verblijven. Ze krijgen begeleiding, rust en de kans om te starten met hun nieuwe leven. Ondertussen wordt gewerkt aan structurele huisvesting.

De voordelen zijn groot:
✅ De druk op COA-opvang neemt af
✅ Gemeenten behalen hun huisvestingstaak
✅ Bewoners kunnen sneller beginnen met inburgeren

Stenia ondersteunt dit proces door locaties te realiseren die snel inzetbaar zijn – veilig, sociaal beheerd en volledig ingericht.

Van leegstand naar leefruimte: kansen benutten

We geloven dat bestaande gebouwen een tweede leven kunnen krijgen. Door leegstaande panden slim te transformeren, creëren we in korte tijd volwaardige woonplekken.

Bijvoorbeeld voor nareizigers die op een warm welkom wachten. Of voor grotere gezinnen die snel een eigen plek nodig hebben.

Onze kracht:

  • Alles onder één dak: van idee tot uitvoering

  • Klaar voor directe bewoning: volledig ingericht en beheerd

  • Sociaal betrokken: we zorgen voor veiligheid én gemeenschapsgevoel

Maar… de vergunning moet meehelpen

Om deze oplossingen snel te realiseren, is een omgevingsvergunning nodig. En daarin loopt het soms nog vast. De reguliere vergunningsprocedure kent vele stappen – van vooroverleg tot publicatie, van toetsing tot bezwaar. De standaardtermijn is 8 weken, met verlengingen tot wel 14 weken. In een crisissituatie is dat lang.

Gelukkig zijn er kansen om ook hierin te versnellen:

  • Sneller schakelen met gemeenten via vooroverleg

  • Gebruik maken van spoedprocedures of tijdelijke vergunningen

  • Regionale samenwerking voor flexibele toetsing

Door vertrouwen, samenwerking en kennisdeling kan de vergunning meewerken in plaats van tegenwerken.

Samen voor een warme ontvangst

De opvang van nareizigers is geen probleem, maar een kans. Een kans om te laten zien waar Nederland toe in staat is: gastvrijheid, solidariteit en daadkracht.

Bij Stenia zijn we klaar om die uitdaging aan te gaan. We denken in mogelijkheden, werken integraal en zijn betrokken bij de mens achter de aanvraag.

💬 Wil je weten wat we voor jouw gemeente of organisatie kunnen betekenen?
Bezoek www.stenia.nl of neem contact op via contact@stenia.nl.

➡️ Laten we samen bouwen aan een toekomst waarin elk gezin een veilige plek krijgt om te landen.

Meer artikelen

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief